Behandelen van Belgisch Hardsteen

Zodra een Belgisch hardsteen vloer gelegd is, start er een belangrijk proces, namelijk de droging. Deze fase is erg belangrijk voor de eindkwaliteit van uw Belgisch hardsteen vloer.

Voor het eerst reinigen

Na het voegen dient de vloer eerst 2 á 3 dagen te rusten / drogen. Hierna mag u de vloer voor het eerst gaan belopen en dweilen. Wanneer er weinig tot geen sprake is van een cementsluier, kan dit gewoon met schoon water. Is er sprake van wat meer cementsluier, gebruik dan een scheutje Moeller R155 “zuurvrije grondreiniger” door uw dweilwater. Probeer tijdens het reinigen weinig water te gebruiken, zodat de vloer niet onnodig meer vocht opzuigt dan er al in zit.

Wanneer u de vloer tijdens het drogen wilt afdekken, raden wij u aan alleen gebruik te maken van een “ademend afdekvlies”. Dit afdek materiaal beschermt uw vloer zonder de droging te stagneren.

De droging van uw Belgisch hardsteen vloer

Wanneer de vloer schoon is, dient de Belgisch hardsteen vloer rustig verder te kunnen drogen. Wanneer er sprake is van verlijming, geldt een minimale droogtijd van 3-4 weken. Zijn de tegels in de specie gelegd? Dan is er een droogperiode van 6-8 weken. Tijdens deze periode mogen er geen onderhoudsproducten of zeep gebruikt worden. Wilt u de vloer tussentijds dweilen, dan kan dit met weinig schoon (warm) water.

De afwerking van uw Belgisch hardsteen vloer

Zodra de Belgisch hardsteen vloer volledig droog is, is het tijd om te kiezen voor de juiste afwerking. Dit verschilt per vloer, ruimte en eisen van de klant. Wanneer u hier vragen over heeft, kunt u altijd even contact met ons opnemen voor een deskundig advies.

Houd er rekening mee dat wanneer de tegels geïmpregneerd moeten worden, ze nooit in aanraking mogen zijn geweest met zeep of andere producten waar vetten in zitten. Deze vetten verminderen namelijk de hechting van de impreneer in / op de Belgisch hardsteen tegels.

Dagelijks Onderhoud

Welke afwerking u ook kiest voor uw Belgisch hardsteen, voor het dagelijks onderhoud is het altijd goed gebruik te maken van een geschikte zachte zeep. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de P324 van Moeller. Deze zeep werkt als reinigingsmiddel, maar bevat ook voedingsstoffen voor uw Belgisch hardsteen. Door deze zeep te gebruiken blijven uw tegels in maximale conditie.

Extra bescherming

Wanneer u naast het normale onderhoud toch nog wat extra bescherming wenst, kunt u uw Belgisch hardsteen vloer 6 á 7 keer per jaar dweilen met Boenzeep. Deze zeep bevat lijnolie. Lijnolie heeft de eigenschap zich te hechten in de toplaag van de Belgisch hardsteen. Hierdoor worden de tegels nog minder gevoelig voor vuil, vocht en vet opname.