Leisteen Tegels

TOP SELECTIE

 

Onze Leisteen Droomvloeren

In de afgelopen 10 jaar is "Van den Heuvel & Van Duuren" een grote Nederlandse speler geworden in de markt van Leisteen tegels.

We kopen direct in bij de groeve, wat betekent dat je het mooiste materiaal krijgt en bij ons afwerkingen kunt vinden die je nergens anders ziet.

Harappa Stone

 

De Harappa Stone Black Anticato is een prachtige “authentieke” vloer die veel gebruikt wordt in de wereld van de oude bouwmaterialen.

Harappa Stone Black "Anticato" in oude boerderij

Indigo Historic

 

De Indigo Historic is een prachtige Indiase Kalksteen / Leisteen. De groene en paarse kleurtinten zijn prachtig en zijn zeer zeldzaam in natuursteen.

Indigo Historic leisteen tegels

Mustang Leisteen

 

De Mustang leisteen is al jaren erg populair. Dit is natuurlijk niet voor niets. Deze prachtige leisteen straalt klasse, rust en exclusiviteit uit.

Mustang VIII

Leisteen Tegels

Verschillende soorten, maten en afmetingen
verkrijgbaar bij Van den Heuvel & Van Duuren

Leisteen is een prachtig materiaal dat zich veelal onderscheidt door zijn breukruwe structuur. De schollen van deze natuursteen zijn hierin kenmerkend en zorgen ervoor dat het materiaal een prachtige natuurlijke uitstraling heeft.

Van den Heuvel & Van Duuren heeft een ruim assortiment leisteen vloeren en terrastegels. Al deze vloeren hebben hun eigen kleur en uitstraling. Zo zijn er leisteen soorten die nagenoeg zwart zijn, maar ook leistenen die bijvoorbeeld geel of bruin zijn.

Naast verschillende kleuren zijn er ook verschillende afwerkingen mogelijk. De meeste leistenen worden dan wel breukruw geleverd, maar er zijn ook andere afwerkingen die dit materiaal een totaal andere uitstraling geven.

Hieronder vindt u wat voorbeelden van afwerkingen:

Breukruwe Leisteen

In veel gevallen worden leisteen vloeren geleverd met een breukruw oppervlak. Dit wil zeggen dat het oppervlak van de tegel onbewerkt is.

Leisteen platen worden in de groeve gewonnen door ze te splijten. Deze breukruwe platen worden vervolgens terug gefreesd naar 1 dikte (bijv. 1,5 of 2 cm).

Hierna kunnen de platen gebruikt worden voor tegels of maatwerk. Het breukruwe oppervlak geeft een prachtig beeld op de structuur van de steen en heeft als voordeel dat hij mooi mat is.

Daarnaast is het breukruwe oppervlak vaak erg vergevingsgezind in het gebruik. Kleine krasjes verdwijnen vaak al bij een simpele dweilbeurt met een voedende natuursteenzeep.

Verouderde Leisteen

Wanneer leisteen verouderd wordt, wordt er een authentiek karakter aan de tegels toegevoegd. Dit gebeurt door de tegels te trommelen.

Hierbij worden de tegels in een roterend bad met grof grind gelegd. Door de tegels in het grind te laten roteren, ontstaan er afgeronde zijdes en krijgt het oppervlak een geleefd karakter.

In sommige gevallen wordt de leisteen voor het trommelen eerst gezoet. Hierdoor krijgt de tegel een lichte eiglans. Deze eiglans geeft de vloer een nog authentieker karakter.

Verouderde leisteen tegels zijn doorgaans gemakkelijk in het onderhoud. Het toch al “geleefde” oppervlak wordt namelijk alleen maar mooier wanneer de vloer belopen wordt. Ook deze vloeren kunnen gemakkelijk onderhouden worden met een voedende natuursteenzeep.

Geborstelde Leisteen

Een afwerking die minder vaak voorkomt is de “geborstelde” afwerking. Hierbij wordt het oppervlak van de leisteen geborsteld met fijne roterende lapjes schuurpapier. Daardoor krijgt de tegel een lichte glans, maar blijft de ongelijke structuur van de steen volledig zichtbaar. Deze afwerking geeft de steen een zeer bijzondere uitstraling.

Borstelen wordt toegepast op zowel strakke tegels met gezaagde kanten, als op tegels met getrommelde kanten. Borstelen werkt ook kleurverdiepend. Na het borstelen is de leisteen dan ook vaak wat donkerder van kleur.

De geborstelde leisteen kan gemakkelijk onderhouden worden met een voedende natuursteenzeep. Maar in het geval van een geborstelde afwerking kunnen krasjes wel wat langer zichtbaar blijven.

Leisteen verwerken

Wanneer u leisteen gaat verwerken is het van groot belang dat u weet welke leisteen u heeft.

Er zijn namelijk leisteensoorten die op zeer specifieke wijze verwerkt moeten worden. Zo zijn er leistenen uit Brazilië die bij een verkeerde verwerking kunnen schotelen. Wanneer dit gebeurt ligt een groot deel van de vloer los. Ook zijn er leisteen soorten die gevoelig zijn voor hars en zuren die in lijm en voegmateriaal kunnen zitten.

In alle gevallen is het goed om de juiste lijm en voegmaterialen mee te laten offreren door Van den Heuvel & Van Duuren. Zo weet u zeker dat de tegelzetter de juiste materialen gebruikt om de vloer op de juiste wijze te verwerken.

Leisteen Impregneren

In veel gevallen is een natuurlijke natuursteenzeep zoals Boenzeep voldoende om uw leisteenvloer te beschermen en onderhouden. Wanneer u de vloer maximaal wilt beschermen is er altijd de mogelijkheid om de vloer te impregneren.

Leisteen impregneren kan op de volgende manieren:

1. Kleurloze Impregneer (Terpentine gedragen)

Deze impregneer kan pas aangebracht worden wanneer de vloer volledig droog is. Doorgaans worden hier enkele weken tot maanden droogtijd voor aangehouden. Dit is afhankelijk van de legwijze. Een vloer die verwerkt is in de lijm heeft gemiddeld 2-4 weken nodig om te drogen. Bij een vloer die in de specie verwerkt is kan dit oplopen van 2-4 maanden.

Kleurloze impregneer zorgt voor een maximale bescherming zonder de uitstraling van de vloer aan te tasten.

Voor verder wekelijks onderhoud kan er gedweild worden met een voedende natuursteenzeep.

2. Kleurloze Impregneer (Watergedragen)

Deze impregneer zorgt voor een goede bescherming en heeft verschillende voordelen. Zo kan deze impregneer de dag na het voegen al aangebracht worden en brengt deze impregneer geen nare luchtjes met zich mee.

Ook de watergedragen kleurloze impregneer zorgt voor een top bescherming zonder de uitstraling van de leisteen vloer aan te tasten.

Voor verder wekelijks onderhoud kan er gedweild worden met een voedende natuursteenzeep.

3. Kleurverdiepende impregneer (Terpentine gedragen)

Naast dat deze impregneer de vloer beschermt, maakt hij de leisteen ook wat donkerder van kleur. De kleurverdiepende impregneer kan pas aangebracht worden wanneer de vloer volledig droog is. Het is belangrijk om voldoende droogtijd aan te houden om te voorkomen dat er straks vocht onder de impregneer zit. Deze droogtijd is afhankelijk van de legwijze van de vloer. Een vloer die verwerkt is in de lijm heeft gemiddeld 2-4 weken nodig om te drogen. Bij een vloer die in de specie verwerkt is kan dit oplopen van 2-4 maanden.

Voor verder wekelijks onderhoud kan er gedweild worden met een voedende natuursteenzeep.

DEZE KLANTEN KOZEN AL EERDER VOOR EEN Leisteen
VLOER BIJ VAN DEN HEUVEL & VAN DUUREN

 

Klantportfolio's

Fam. Roozendaal

 

De fam. Roozendaal was op zoek naar een leisteen vloer met een rustige structuur voor de benedenverdieping. Uiteindelijk hebben zij voor de Black Berry leisteen gekozen, een prachtige steen met een diepzwarte kleur.

black-berry-leisteen-6

Fam. Bakker

 

Tijdens een bezoekje aan onze showroom heeft de Fam. Bakker gekozen voor de Indigo Historic, een prachtige tegel met paarse kleurtinten die vrij zeldzaam zijn in natuursteen.

indigo-historic-bakker-9

Fam. Reijersen

 

We mochten de Harappa Stone Black Anticato verwerken in deze schitterende woning. Bekijk snel het eindresultaat in deze portfolio.

Harappa Stone Black Anticato