Waarom Natuursteen
Natuursteen is een natuurproduct dat al sinds mensenheugenis even populair is. Dit komt omdat natuursteen vloeren, terrassen en andere natuursteen materialen tijdloos zijn. Kijk maar eens goed rond in oude steden en dorpen… overal ziet u natuursteen terug.
Het verschil met keramische materialen
Het grote verschil met keramische materialen, is dat deze vaak trend gevoelig zijn. Zo hebben we een bruine periode gekend qua keramische tegels, een oranje, maar ook de licht gevlamde tegels kent iedereen nog. Wat opvalt is dat de meeste van deze vloeren alweer vervangen zijn, terwijl we praten over een periode van misschien 10 jaar. Keramische materialen zijn dus een stuk minder tijdloos dan natuursteen.
Het winnen van natuursteen
Natuursteen wordt gewonnen in groeves over heel de wereld. Bij “Van den Heuvel & van Duuren” verkopen wij dan ook natuursteen uit veel verschillende landen. Ieder land heeft zijn eigen soort natuursteen. En al deze natuurstenen verschillen weer in hardheid, kleur en structuur.
Natuursteen vloeren en terrassen
Zoals wij al beschreven is natuursteen tijdloos. Mede hierdoor wordt natuursteen veel gebruikt voor vloeren en terrassen. Natuursteen vloeren en natuursteen tegels voor buiten zijn er in veel soorten, maten en afwerkingen. Deze afwerkingen zijn vaak zeer bepalend voor de slijtvastheid en de uitstraling van de natuursteen.
Enkele voorbeelden van afwerkingen
1. Gezaagd oppervlak
Een gezaagd oppervlak wil zeggen dat de tegels aan de bovenzijde enkel gezaagd zijn. Dit geeft een zeer minimalistisch en industrieel karakter aan de natuursteen.
2. Geschuurd oppervlak
Wanneer natuursteen tegels geschuurd worden, houden ze vaak een lichtere kleurtint. Een voordeel van schuren is dat de zaagsneden hiermee uit de toplaag worden geschuurd, zodat de tegel wel mooi vlak is.
3. Gezoet oppervlak
Zoeten is een schuurproces waarmee met een fijne korrel de toplaag van de steen mooi dicht geschuurd wordt tot er een eiglans ontstaat. Dit geeft een schitterende uitstraling aan alle natuursteen vloertegels.
4. Gevlamd oppervlak
Natuursteen met een gevlamd oppervlak zijn wat ruw aan het oppervlak. Dit komt omdat de toplaag van de natuursteen onder grote hitte kapot gestookt word. Hierdoor ontstaan kleine ruwe laagjes aan het oppervlak.
5. Gezandstraald oppervlak
Een gezandstraald oppervlak zorgt voor een lichte uitstraling van de natuursteen. De steen wordt voor het oog ook glad, maar houd er wel rekening mee dat de poriën open blijven.
6. Gepolijst oppervlak
Wanneer natuursteen gepolijst wordt, wordt de toplaag van de natuursteen zo fijn geschuurd dat er een spiegel laag ontstaat. Dit geeft de natuursteen een zeer chique karakter.
7. Breukruw oppervlak
Bij een breukruw oppervlak worden er tegels gezaagd uit gespleten platen. Er wordt dus niets aan gedaan. Zoals de natuursteen uit de groeve splijt, zo worden er tegels van gezaagd. Dit geeft een zeer mooi effect.
Enkele voorbeelden van zijdes
1. Gezaagd
Gezaagd wil zeggen dat de tegels gezaagde randen hebben. Er is dus geen sprake van een facet of veroudering van de natuursteen tegel.
2. Facet
Facet wil zeggen dat de natuursteen tegels aan de zijdes afgewerkt worden met een klein afgeschuind kantje.
3. Anticato
Wanneer natuursteen tegels “Anticato” worden afgewerkt, wil dit zeggen dat de zijdes verouderd zijn. Daardoor krijgen de natuursteen tegels een rustieke uitstraling.
4. Soft Finish
De “Soft Finish” afwerking is een zeer populaire afwerking, die inhoudt dat de natuursteen tegels machinaal getrommeld zijn. De tegels krijgen hierdoor een prachtig doorleefd karakter.
Dit is maar een greep uit de mogelijkheden. Natuurlijk vindt u nog veel meer afwerkingen in ons assortiment.
Natuursteen behandelen
Om uw natuursteen maximaal te beschermen tegen vuil, vocht en andere invloeden van buitenaf, zijn er verschillende mogelijkheden.
1. Impregneren
Impregneren wil zeggen dat u de toplaag van de natuursteen afsluit voor vuil en vocht. Hiervoor wordt in veel gevallen impregneer gebruikt van Moeller Stonecare. Vooral de S234 Vlekstop Topeffect wordt vaak gebruikt, omdat deze kleurloos is.
2. Kleurverdiepend impregneren
Wanneer u een vloer donkerder wilt maken, kunt u dit doen met een kleurverdiepende impregneer. Deze haalt de kleur op in uw natuursteen en sluit tegelijkertijd de toplaag af voor vuil en vocht.
3. Zepen
Sommige natuursteen vloeren zijn het mooist wanneer u ze alleen behandelt met voedende zeep. U kunt hiervoor bijvoorbeeld onze Boenzeep gebruiken. In deze zeep zit lijnolie die de toplaag van de natuursteen voedt. Hierdoor werkt de zeep licht kleurverdiepend en biedt hij ook bescherming.

