Liefde voor en kennis van het product Natuursteen zorgt voor een prachtig eindresultaat

Natuursteen bij Van den Heuvel & Van Duuren

Liefde en kennis zorgt voor een prachtig eindresultaat

Waarom Natuursteen

Natuursteen is een natuurproduct dat al sinds mensenheugenis even populair is. Dit komt omdat natuursteen vloeren, terrassen en andere natuursteen materialen duurzaam en tijdloos zijn. Kijk maar eens goed rond in oude steden en dorpen… overal ziet u natuursteen terug.

Daarnaast laat natuursteen zich makkelijk bewerken. Dit geeft veel vrijheid in de ontwerpfase. Denk hierbij aan verschillende formaten tegels, maar ook aan maatwerk vensterbanken, dorpels en traptreden , die vaak uitdezelfde materialen vervaardigd kunnen worden.

Het verschil met keramische materialen

Het grote verschil met keramische materialen, is dat deze vaak trend gevoelig zijn. Zo hebben we een bruine periode gekend qua keramische tegels, een oranje, maar ook de licht gevlamde tegels kent iedereen nog. Wat opvalt is dat de meeste van deze vloeren alweer vervangen zijn, terwijl we praten over een periode van misschien 10 jaar. Keramische materialen zijn dus een stuk minder tijdloos dan natuursteen.

Het winnen van natuursteen

Natuursteen wordt gewonnen in groeves over heel de wereld. Bij “Van den Heuvel & van Duuren” verkopen wij dan ook natuursteen uit veel verschillende landen. Ieder land heeft zijn eigen soort natuursteen. En al deze natuurstenen verschillen weer in hardheid, kleur en structuur.

Natuursteen vloeren en terrassen

Zoals wij al beschreven is natuursteen tijdloos. Mede hierdoor wordt natuursteen veel gebruikt voor vloeren en terrassen. Natuursteen vloeren en natuursteen tegels voor buiten zijn er in veel soorten, maten en afwerkingen. Deze afwerkingen zijn vaak zeer bepalend voor de slijtvastheid en de uitstraling van de natuursteen.

Enkele voorbeelden van afwerkingen

1. Gezaagd oppervlak

Een gezaagd oppervlak wil zeggen dat de tegels aan de bovenzijde enkel gezaagd zijn. Dit geeft een zeer minimalistisch en industrieel karakter aan de natuursteen.

2. Geschuurd oppervlak

Wanneer natuursteen tegels geschuurd worden, houden ze vaak een lichtere kleurtint. Een voordeel van schuren is dat de zaagsneden hiermee uit de toplaag worden geschuurd, zodat de tegel wel mooi vlak is.

3. Gezoet oppervlak

Zoeten is een schuurproces waarmee met een fijne korrel de toplaag van de steen mooi dicht geschuurd wordt tot er een eiglans ontstaat. Dit geeft een schitterende uitstraling aan alle natuursteen vloertegels.

4. Gevlamd oppervlak

Natuursteen met een gevlamd oppervlak zijn wat ruw aan het oppervlak. Dit komt omdat de toplaag van de natuursteen onder grote hitte kapot gestookt word. Hierdoor ontstaan kleine ruwe laagjes aan het oppervlak.

5. Gezandstraald oppervlak

Een gezandstraald oppervlak zorgt voor een lichte uitstraling van de natuursteen. De steen wordt voor het oog ook glad, maar houd er wel rekening mee dat de poriën open blijven.

6. Gepolijst oppervlak

Wanneer natuursteen gepolijst wordt, wordt de toplaag van de natuursteen zo fijn geschuurd dat er een spiegel laag ontstaat. Dit geeft de natuursteen een zeer chique karakter.

7. Breukruw oppervlak

Bij een breukruw oppervlak worden er tegels gezaagd uit gespleten platen. Er wordt dus niets aan gedaan. Zoals de natuursteen uit de groeve splijt, zo worden er tegels van gezaagd. Dit geeft een zeer mooi effect.

Enkele voorbeelden van afwerkingen

1. Gezaagd oppervlak

Gezaagd wil zeggen dat de tegels gezaagde randen hebben. Er is dus geen sprake van een facet of veroudering van de natuursteen tegel.

2. Facet

Facet wil zeggen dat de natuursteen tegels aan de zijdes afgewerkt worden met een klein afgeschuind kantje.

3. Anticato

Wanneer natuursteen tegels “Anticato” worden afgewerkt, wil dit zeggen dat de zijdes verouderd zijn. Daardoor krijgen de natuursteen tegels een rustieke uitstraling.

4. Soft Finish

De “Soft Finish” afwerking is een zeer populaire afwerking, die inhoudt dat de natuursteen tegels machinaal getrommeld zijn. De tegels krijgen hierdoor een prachtig doorleefd karakter.

Dit is maar een greep uit de mogelijkheden. Natuurlijk vindt u nog veel meer afwerkingen in ons assortiment.

Natuursteen verwerken

Natuursteen verwerken is een vak apart. Anders dan bij keramische tegels, krijgt de tegelzetter vaak te maken met dikte en maatverschillen. Daarnaast is het in sommige gevallen zelfs zo dat er bepaalde lijmsoorten gebruikt moeten worden, omdat er anders problemen kunnen ontstaan. Om deze redenen adviseren wij onze klanten altijd hun natuursteen te laten leggen door onze gespecialiseerde tegelzetters van het TegelzettersGilde. Deze hebben ruime ervaring op het gebied van natuursteen tegels. Daarnaast is het gemakkelijk voor u als u een natuursteen vloer koopt, dat alles in één keer geregeld is.

Natuursteen behandelen

Om uw natuursteen maximaal te beschermen tegen vuil, vocht en andere invloeden van buitenaf, zijn er verschillende mogelijkheden.

1. Impregneren

Impregneren wil zeggen dat u de toplaag van de natuursteen afsluit voor vuil en vocht. Hiervoor wordt in veel gevallen impregneer gebruikt van Moeller Stonecare. Vooral de S234 Vlekstop Topeffect wordt vaak gebruikt, omdat deze kleurloos is.

2. Kleurverdiepend impregneren

Wanneer u een vloer donkerder wilt maken, kunt u dit doen met een kleurverdiepende impregneer. Deze haalt de kleur op in uw natuursteen en sluit tegelijkertijd de toplaag af voor vuil en vocht.

3. Zepen

Sommige natuursteen vloeren zijn het mooist wanneer u ze alleen behandelt met voedende zeep. U kunt hiervoor bijvoorbeeld onze Boenzeep gebruiken. In deze zeep zit lijnolie die de toplaag van de natuursteen voedt. Hierdoor werkt de zeep licht kleurverdiepend en biedt hij ook bescherming.

Over Van den Heuvel & van Duuren

Naast het aanbieden van de beste en mooiste tegels, doet “Van den Heuvel & van Duuren” er alles aan om onze klanten te helpen. Zo geven wij graag advies, bieden wij u graag onze tegelzetters aan en bieden wij u de kans uw tegels uit te zoeken in de grootste en mooiste showrooms van de Benelux. Wij hebben hier zelfs een App voor laten ontwikkelen waarmee u in deze showrooms direct uw offerte aanvraag op kunt stellen. In sommige gevallen heeft u dus al een offerte in uw mailbox voor u thuis bent.

Wij doen meer!