Noorse Leisteen Noorse Leisteen, een zeer exclusieve natuursteen

Noorse leisteen is een verhaal apart. Deze schitterende leisteen wordt gewonnen in een prachtige groeve vlakbij het stadje Otta. De extreme moeilijkheidsgraad en omstandigheden waaronder deze steen gewonnen wordt, zorgen ervoor dat dit een zeer exclusieve natuursteen is.

De Noorse leisteen is vooral erg populair onder architecten, kunstenaars en mensen die een oog hebben voor interieur en inrichting.

Zit U zelf ook te denken aan Noorse leisteen voor uw huis? Vraag bij ons direct een vrijblijvende offerte aan.

Vraag direct een offerte aan

Noorse leisteen “Sell Pilarguri”

"Pilargurien"
Standbeeld van de bekende dame “Pilargurien”.

De naam “Sell Pilarguri” komt van de gelijknamige “Pilargurientoppen”. Dit zijn de bergtoppen die direct naast de groeve liggen. Deze bergtoppen zijn overigens vernoemd naar de jonge dame “Pilargurien”. Deze dame is bekend omdat zij ten tijde van de Zweeds – Deense oorlog het dorpje waarschuwde met een hoorn, wanneer er Schotse troepen aankwamen. (Deze kwamen van de Britse eilanden via Noorwegen naar Zweden). Deze dame is hiermee zo belangrijk geweest voor het dorp, dat er zelfs een standbeeld van / voor haar gemaakt is.

Het winnen van Noorse leisteen

noorse leisteen groeve
Hier ziet u onze Noorse leisteen groeve.

Het winnen van Noorse leisteen is zeer moeilijk en zwaar. Daarnaast is het een continue zoektocht naar nieuw en goed materiaal. Door deze lastige bijkomstigheden wordt er dan ook ieder jaar veel geld geïnvesteerd, waarvan lang niet alles altijd terug verdiend wordt.

In het gebied waar de “Sell Pilarguri” gewonnen wordt ligt 5 maanden per jaar sneeuw. Dit maakt de winning nog moeilijker. Omdat er veel vraag is naar deze exclusieve natuursteen en het winnen van de steen erg langzaam gaat, wordt er toch het hele jaar hard doorgewerkt. Alleen op deze manier is het mogelijk de voorraad op pijl te houden.

Eigenschappen Noorse leisteen

Noorse leisteen is een gesteente dat is ontstaan door het verstenen van verschillende kleilagen, hierdoor is deze leisteen dan ook sterk gelaagd.

Noorse leisteen wordt in de groeve als grote schollen uit de rotsen gespleten. Deze splijt laag wordt ook wel “breukruw oppervlak” genoemd.

Doordat deze Noorse leisteen uit verschillende splijtlagen bestaat en deze lagen in kleurtint verschillen, komen kleurnuances dan ook regelmatig voor. Dit is overigens geen nadeel maar een zeer charmante karaktereigenschap van deze natuursteen.

Wanneer een Noorse leisteen vloer net gelegd is, kan het zijn dat er tijdens het dweilen wat schilfers loskomen. Eenmaal op de harde kern van de Noorse leisteen aangekomen, stopt dit. Hierna is de Noorse leisteen dan ook zeer slijtvast.

Noorse leisteen in het gebruik

onderhoudsproductenOmdat er in de grondstoffen van Noorse leisteen geen kalk zit, is Noorse leisteen zeer gemakkelijk in het onderhoud. Wanneer u de vloer regelmatig onderhoudt met een geschikte zachte zeep, heeft u eigenlijk geen omkijken naar deze leisteen. Doordat de Noorse leisteen geen kalk bevat is deze steen ook weinig gevoelig voor vlekken. Ook vetvlekken zakken door de steen en blijven doorgaans niet in het oppervlak zitten.

Behandelen van Noorse leisteen

Nadat de Noorse leisteen vloer 2 á 3 dagen droogtijd heeft gehad, kunt u de vloer gaan reinigen en ontdoen van de eventuele cementsluier.

Bij weinig vervuiling kunt u dit gewoon met warm water doen. Wanneer er cementsluier op de tegels zit kunt u wat “grondreiniger” toevoegen aan uw dweilwater. Deze grondreiniger dient zuurvrij te zijn om aantasting van de tegels te voorkomen. Gebruik hiervoor bij voorkeur de R155 Grondreiniger van Moeller.

De Droging Van De Vloer

Na het reinigen dient de vloer minstens 3-4 weken (bij verlijming) door te drogen. Als de vloer in de specie is gelegd, dan is de droogperiode 6-8 weken. In deze periode mogen er geen onderhoudsproducten gebruikt worden. Er mag alleen gedweild worden met (weinig) schoon water.

Algemeen Onderhoud

Wanneer de Noorse leisteen vloer volledig droog is en ontdaan is van het laatste vuil kunt u de vloer gaan dweilen met een geschikte zeep. Gebruik hiervoor bij voorkeur de P324 Edelzeep van Moeller.

Extra Bescherming

Wanneer u de vloer wat extra bescherming wilt geven kunt u maandelijks wat Boenzeep gebruiken door uw dweilwater. Deze zeep werkt naast vuil afstotend ook wat kleurverdiepend.

noorse leisteen behandelen

Noorse leisteen Onderhoud

De Noorse leisteen heeft uiteraard wel wat onderhoud nodig. Hieronder leest u er alles over.

Het reinigen van Noorse Leisteen

R55Wanneer de vloer pas gelegd is en u heeft last van wat cementsluier, kunt u deze verwijderen met een zuurvrije natuursteen reiniger zoals de R155 Grondreiniger. Wanneer u deze reiniger heeft gebruikt, dient u de vloer meerdere malen met enkel water af te nemen zodat er geen resten van de reiniger op de vloer blijven zitten.

Dagelijks onderhoud

P24Noorse leisteen heeft weinig onderhoud nodig. Wanneer u regelmatig dweilt met een geschikte zachte zeep is dit al voldoende. U kunt hiervoor bijvoorbeeld de P324 Edelzeep gebruiken. Wel raden wij u aan om na het dweilen de vloer eerst te laten drogen voordat u de vloer weer gaat belopen. Dit is om voetstappen in de vloer te voorkomen.

Maandelijkse behandeling

boenzeepWilt u de vloer toch wat extra beschermen tegen vuil en vocht, gebruik dan +/- 6 keer per jaar “Boenzeep”. Deze zachte zeep bevat lijnolie. Door met deze zeep te dweilen, blijft de vloer beter beschermd tegen vuilopname. Houd er wel rekening mee dat deze zeep licht kleurverdiepend kan werken.

Interesse in één of meerdere onderhoudsproducten? De onderhoudsproducten die hierboven beschreven staan zijn te verkrijgen via onze webwinkel onderhoudshop.nl.

Klanten zochten onder andere ook op:

Noorse Leisteen Vloer, Vloertegels Leisteen, Verwerken of leggen van Noorse Leisteen, Sell Pillarguri Leisteen, Noorse Leisteen in een badkamer