Friese Witjes, de échte oud Hollandse Witjes

Als we praten over een oud Hollands product, dan zijn Friese Witjes het perfecte voorbeeld.

Deze prachtige handgemaakte tegeltjes zijn al sinds ca. 1600 de ambachtelijke trots van Friesland. De Friese Witjes worden ook vaak “oud Hollandse Witjes” genoemd. Logisch, want wie in Nederland kent ze niet. Ze komen voor in de mooiste monumentale panden en zijn dan ook onmisbaar in het beeld van de Nederlandse architectuur.

Friese Witjes worden van vroeger uit gemaakt door Friese gezinnen die dit vak met de paplepel in gegoten krijgen. Juist dit maakt dat de ambachtelijke Friese Witjes van nu identiek zijn aan de oude Friese Witjes van vroeger. Van de mooie wittinten tot de bekende spijkergaatjes op de hoeken van de tegeltjes. En uiteraard worden de Friese Witjes geleverd in het originele formaat van 13×13 cm.

Onze Friese Witjes

Uiteraard leveren wij alleen de échte ambachtelijke Friese Witjes, welke gemaakt worden in Friesland. U kunt er dan ook vanuit gaan dat onze Friese Witjes aan alle kenmerken voldoen waar een oud Hollands Fries Witje aan moet voldoen. Zo zijn de wittinten nog exact als vroeger en zijn de tegels nog steeds voorzien van de kenmerkende spijkergaatjes in de hoeken.

Eigenschappen Oud Hollandse Friese Witjes

Ambachtelijke, oud Hollandse Friese Witjes zijn bijzondere tegels.

Toch hoeft u geen rekening te houden met hele nadelige eigenschappen bij de meeste van onze witjes. Enkel de witjes met craquelé vragen wat extra attentie als het gaat over het gebruik in de natste ruimtes zoals de douche, of direct boven het bad. Hier is het raadzaam te kiezen voor een “gewone” lichte of donkere mix, i.v.m. het water dat anders door de craquelé in de witjes gezogen kan worden. In de ergste gevallen kan hierdoor water door de witjes in de muur trekken, waardoor tegels loskomen. Ook kan er schimmel ontstaan onder het glazuur, waardoor de tegels kapot gaan.

Het is handig te weten dat de biscuit gemaakt is van lichte klei. Om een maximaal resultaat te behalen qua verwerking, kunt u hierom het beste kiezen voor een witte (poeder of pasta) lijm. Zo voorkomt u eventueel doortrekken van grijs cementwater uit de lijm.

Lekker makkelijk

Omdat de oud Hollandse Friese Witjes geglazuurd zijn, zijn ze gemakkelijk schoon te maken en af te nemen. Dus ook wanneer u een tegel zoekt met weinig onderhoud, is ons ambachtelijke Friese Witje een top tegel!

Friese Witjes Lichte Mix in de Keuken

Behandelen van Friese Witjes

Het behandelen van onze ambachtelijke, oud Hollandse Friese Witjes

Qua onderhoud of bescherming hoeft u niet speciaals te doen wanneer u kiest voor onze ambachtelijke, oud Hollandse Friese Witjes. Simpelweg schoonmaken met warm water en afnemen is voldoende om uw witjes in topconditie te houden.

Wel is er een leuk weetje…

Wanneer u kiest voor onze ambachtelijke, oud Hollandse Friese Witjes kan het zijn dat uw keuze is gevallen op één van de witjes met craquelé. In dit geval kunt u er voor kiezen de witjes voor het voegen in te wrijven met as (bijv. uit een openhaard). Op deze manier komt de craquelé nog beter naar voren. Wanneer de tegels vervolgens gevoegd worden, blijft deze behandeling zichtbaar. Prachtig, en authentiek!

Friese Witjes Craquelé

Onderhoud van oude, ambachtelijke, Friese Witjes

Wanneer u heeft gekozen voor onze ambachtelijke witjes, heeft u gekozen voor een kwaliteitstegel met weinig onderhoud.

De ambachtelijke witjes vragen dan ook geen extra bescherming of impregneer.

Het schoonmaken van onze ambachtelijke, oud Hollandse Witjes

Onze witjes zijn in gebruik weinig verschillend van andere gebakken tegels. De tegels afnemen met wat (niet te agressief) reinigingsmiddel of schoon water is dan ook geen probleem

Wilt u de tegels in de douche een keer grondig reinigen met kalkreiniger i.v.m. kalkaanslag, dan raden wij u altijd aan om dit eerst even te testen in een klein hoekje.

Voor grondige reinigingen zijn er tegenwoordig ook genoeg biologische middelen, die 100% veilig zijn voor uw witjes.

Friese Witjes Lichte Mix in de Douche

DEZE KLANTEN KOZEN AL EERDER VOOR FRIESE WITJES
BIJ VAN DEN HEUVEL & VAN DUUREN

Klantportfolio’s

Fam. van den Heuvel

Toen de Fam. van den Heuvel de Friese Witjes in onze showroom zagen wisten ze het direct. De lichte mix variant is prachtig in de badkamer.

Fam. Gersen

De Fam. Gersen heeft in onze showroom de Friese Witjes uitgekozen als de perfecte wandtegel voor de keuken en badkamer.

Fam. van der Loo

In de badkamer van de Fam. Van der loo, ontbrak nog een klein element om het geheel compleet te maken. Het oog viel op de Friese Witjes.