Leggen van Bourgondische Dallen

Wanneer u Bourgondische Dallen gaat leggen / verwerken is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Hieronder vindt u een stappenplan dat u hierbij kan helpen.

Ons advies voor het verwerken van Bourgondische Dallen

Wanneer u Bourgondische Dallen heeft besteld bij Bourgondischedalles.nl (Van den Heuvel & van Duuren), raden wij u aan de Bourgondische Dallen direct na levering binnen te zetten, of af te dekken met goede dichte zeilen. Bourgondische Dallen zijn onbehandeld erg poreus en dus erg gevoelig voor vuil, vocht en vorst. Door de tegels goed te beschermen voorkomt u eventuele problemen als vlekken en het kapot vriezen van tegels.

Het leggen van Bourgondische Dallen

Bourgondische Dallen vloeren zijn kostbare vloeren. Het verwerken van deze vloeren is een specialisme. Wij adviseren u dan ook deze vloeren te laten verwerken door één van onze specialisten. Deze tegelzetters / specialisten komen uit het familiebedrijf van John (van den Heuvel). Ze zijn al jaren dé specialist in Europa als het gaat om het verwerken van deze Bourgondische Dallen.

Wanneer u er toch voor kiest om de Bourgondische Dallen zelf te gaan verwerken, of u heeft een andere tegelzetter voor deze klus, lees dan ons advies hieronder.

Bourgondische Dallen verwerken in Ardal natuursteenmortel

Omdat Bourgondische Dallen erg gevoelig zijn voor vocht, is het raadzaam deze tegels te verwerken niet in de specie te verwerken maar in een dunnere laag Ardal natuursteenmortel. Ardal Natuursteenmortel is een witte flexibele lijm / mortel die geschikt is om de dikte verschillen in de Bourgondische Dallen op te vangen. Om te voorkomen dat de Bourgondische Dallen te veel vocht opnemen voor het voegen, dient onder de dikste tegel niet meer dan 3mm natuursteenmortel verwerkt te worden. Uiteraard dient u in deze situatie te werken op een droge cementdekvloer.

Het voegen van Bourgondische Dallen

Voor het voegen van de Bourgondische Dallen wordt een mengsel van zilverzand en cement gebruikt. Verhouding: 1 deel cement, 3 delen zand. Afhankelijk van de gewenste voegkleur wordt er gebruik gemaakt van grijze (enci portland), of witte cement. Uiteraard is een mengeling hiervan ook mogelijk.

Maak het mengsel van zilverzand en cement aan met water en meng het geheel tot het voegsel yoghurtdun is.

Maak de Bourgondische Dallen goed nat met schoon water. U kunt hiervoor bijvoorbeeld een handveger gebruiken. Het oppervlak van de Bourgondische Dallen moet dusdanig nat zijn dat de cement in het voegsel niet direct hecht aan de toplaag van de steen.

Giet het voegsel over de vloer en vul de voegen goed af. Gebruik hiervoor een geschikt voegbord.

Zodra er droging in de voegen ontstaat dient u de vloer goed te reinigen met schoon water een een voegspons. Wrijf hierbij de voegen mooi glad.

Na het voegen dient de vloer 2 dagen te drogen. Hierna is de vloer beloopbaar. Zware belasting is echter niet raadzaam. Houd voor het zwaar belasten van de vloer een droogtijd van +/- 1 week aan.