Chinees Hardsteen zagen?

Veel mensen die zelf hun Chinees hardstenen vloer willen gaan leggen, vragen zich af hoe ze deze steen het beste kunnen zagen. Daarom leek het ons handig om daar wat handige uitleg en tips over te geven.

Het zagen van Chinees hardsteen is niet moeilijk. U kunt dit doen met een slijptol (met diamantschijf), of met een waterzaag (ook met diamantblad). Mocht u deze apparaten niet in uw bezit hebben, dan kunt u deze huren bij bijvoorbeeld een bouwmarkt.

Als u binnen een Chinees hardstenen vloer gaat leggen, heeft u vaak genoeg aan een slijptol. Dit komt omdat de Chinees hardstenen binnenvloeren hooguit 2 cm dik zijn. Het bewerken en zagen van Chinees hardsteen is erg goed te doen. Chinees hardsteen laat zich gemakkelijk zagen, waardoor ook de kleine hoekjes en kantjes geen problemen vormen.

Als u tegels van 3cm dik of meer gaat gebruiken, kunt u het beste kiezen voor een grote slijptol of een waterzaag. Dit heeft als voordeel dat het wat sneller gaat 🙂 Daarnaast gebeurt het regelmatig dat een slijptol oververhit raakt door de lange zaagtijd die er nodig is om door de dikke Chinees hardstenen tegels te zagen.

Bent u van plan om Chinees hardsteen te gaan zagen, dan zijn er nog een paar goede tips.

1. Gebruik een potlood en een kras pen bij het aftekenen.

Teken eerst de hardsteen tegel af met een potlood. Als u zeker weet dat uw aftekenwerk klopt, dan kunt u de lijnen langs een liniaal of waterpas overtrekken met een kras pen. Dit heeft als voordeel dat het tekenwerk zichtbaar blijft als de steen nat wordt, of als er stof op komt te liggen.

2. Houd bij het zagen van Chinees hardsteen altijd rekening met de dikte van het zaagblad. De zaagsnede van uw blad kan soms wel 4mm zijn. Het is zonde als u alles netjes afgetekend heeft en de tegel blijkt te klein 🙂

3: Chinees hardsteen laat zich goed bewerken. Houd er wel rekening mee dat bij het zagen veel fijn stof vrij komt. Daarnaast springen er met regelmaat kleine stukjes hardsteen richting uw gezicht. Wees slim en zet daarom altijd een veiligheidsbril op en gebruik een stofkap. Het zagen van Chinees hardsteen maakt ook veel lawaai. Vergeet daarom ook niet om gehoorbescherming te gebruiken.