Verwerken van Friese Witjes

Wanneer u ambachtelijke Witjes gaat verwerken is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Hieronder vindt u een stappenplan dat u hierbij kan helpen.

verwerkingsadvies

Het verwerken van onze ambachtelijke, oud Hollandse Friese Witjes

Bij het verwerken van onze ambachtelijke witjes zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Om uw tegelproject tot een absoluut succes te maken hebben wij voor u een handig stappenplan gemaakt.

Voorbehandelen

Wanneer u onze witjes wilt gaan lijmen, is het belangrijk dat u de (vlakke) ondergrond eerst behandelt met een primer. Wij adviseren u hiervoor Ardal Primer te gebruiken. Door de ondergrond eerst te behandelen met deze primer, vermindert u de zuiging van de muur. Daarnaast zorgt deze primer voor een betere hechting van de lijm.

Lijmen

De beste manier om onze ambachtelijke, oud Hollandse Friese Witjes te verlijmen is met een witte ArdaFlex poederlijm van Ardal. Deze lijm is cement gebonden, dus minder gevoelig voor vocht. Daarnaast is hij sterk en kan hij geen doorslag geven in de toplaag van de tegel.

Het voegen van onze ambachtelijke, oud Hollandse Friese Witjes

Wanneer u witjes gaat voegen zijn er eigenlijk maar 2 keuzes. Wit of Grijs. Andere kleuren zijn simpelweg niet authentiek en kwamen dus vroeger nooit voor. De beste voegmortel die u kunt gebruiken voor het voegen van witjes is de wand voegmortel van Ardal. Deze is mooi kleurvast en tevens geschikt voor natte ruimtes.

Wat heeft u nodig voor het plaatsen van Witjes

  • emmer
  • metselkuip
  • troffel
  • rolmeter
  • potlood
  • tegelsnijder
  • kleine slijptol (met diamantslijpschijf)

Handig om te weten 🙂

Friese witjes werden vroeger nooit geplaatst met een grote voeg. Sterker nog, de tegels werden bijna koud tegen elkaar geplaatst. Wanneer u de tegels dus met een kleine voeg verwerkt, krijgt u het meest authentieke resultaat.