Verwerken of Leggen van Harappa Stone

Wanneer u Harappa Stones gaat leggen / verwerken is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Hieronder vindt u een handig stappenplan dat u hierbij kan helpen.

Ons Advies

Wanneer u onze Harappa Stones heeft besteld, raden wij u aan om de stenen direct na levering binnen te zetten. Op deze manier kunnen de tegels acclimatiseren, waardoor de verwerkingskwaliteit aanzienlijk beter wordt.

Lukt het niet om de Harappa Stones binnen te zetten, dek dan de tegels goed af met bijv. zeilen. Zo blijven de tegels goed beschermd tegen bouwvuil, wind, regen en / of vorst.

Harappa Stones leggen

Harappa Stones zijn prachtige tegels, maar in deze tegels zitten altijd dikte verschillen. Daarnaast hebben deze tegels eigenschappen die legervaring vereisen. Ons advies is dan ook deze Harappa Stones te laten plaatsen door één van onze specialisten.

Kiest u er echter toch voor om dit zelf te doen, of om de tegels door een andere tegelzetter te laten verwerken, let dan op de volgende punten.

Uitgaande van een schone cementdekvloer, dient de vloer voorbehandeld te worden met een geschikte primer. Deze primer zorgt ervoor dat er een solide hechting ontstaan van de cementdekvloer naar de lijmlaag.

Omdat de tegels +/- gekalibreerd zijn is “verlijming” de beste verwerking. Dit dient te geschieden in een lijm die in het bijzonder geschikt is voor deze steen. Deze lijm dient o.a. te beschikken over flexibele eigenschappen om de dikte verschillen op te vangen. Hij mag ook geen stoffen bevatten die de natuursteen aan kunnen tasten.

LET OP! De Harappa Stones worden ca. 1,5 cm of 2 cm gekalibreerd. Dit wil zeggen dat er nog steeds kleine dikte verschillen in de stenen voorkomen. De gekozen tegelzetter dient deze verschillen op te vangen in de lijmlaag.

NB. In sommige gevallen kiezen onze tegelzetters voor een andere verwerkingswijze dan hierboven beschreven. Dit heeft dan te maken met de ruimte waarin de stenen worden toegepast, of de ondervloer. Zij zijn niet voor niets de specialist. 🙂

Het voegen van Harappa Stones

Afhankelijk van de voegbreedte en de ruimte waar de Harappa Stones worden toegepast, kunnen deze tegels het beste gevoegd worden met een speciale natuursteenvoeg, of een mengsel van zilverzand en cement.

Voeg volgens de volgende stappen om problemen te voorkomen

  1. Gebruik geen te natte voegmortel. Harappa stones mogen namelijk niet te nat gevoegd worden. Te veel vocht kan zorgen voor tijdelijke vervorming van de steen, waardoor de voeg na het drogen van de vloer los kan komen.
  2. Het schoonmaken van de vloer dient te gebeuren met een halfnatte spons die regelmatig schoon gemaakt wordt in schoon water. Maak de vloer goed schoon zonder de voegen uit te spoelen, zodat er niet te veel cementsluier blijft zitten. Dit scheelt later een hoop werk.
  3. Laat de vloer na het voegen voldoende ademen. Zo kan de vloer goed, snel en regelmatig  drogen. Op deze manier drogen de voegen mooi egaal op en verkleint u de kans op vochtuitslag in de stenen.