Leisteen Tegels (OUD) Duurzame vloeren met een prachtige natuurlijke uitstraling.

Leisteen wordt al vele jaren gebruikt voor het maken van terrastegels en binnenvloeren. Dit komt omdat leisteen tegels zeer duurzaam zijn. Anders dan bij bijvoorbeeld hardsteen vloeren, zijn leisteen tegels minder gevoelig voor blijvende vlekken en / of krassen. Ook is leisteen een zeer goede geleider voor warmte. Hierdoor zijn leisteen tegels bijzonder geschikt voor vloeren met vloerverwarming.

Leisteen is een natuursteen die bestaat uit lagen. Het oppervlak van de meeste leisteen tegels is dan ook breukruw. Dit wil zeggen dat de splijtlaag gelijk als toplaag van de tegel fungeert.

Het komt overigens wel voor dat deze laag bewerkt wordt. In de meeste gevallen zijn de leisteen tegels dan gezoet.

Doordat de splijtlagen van leisteen soms loslaten kan het zijn dat er in de loop van de tijd wat schilfers los komen. Toch komt dit niet vaak voor en wordt dit ook niet als ernstig ervaren.

Een andere bijkomstigheid van de splijtingen kan zijn dat de leisteen tegels iets schotelen. Om te voorkomen dat dit problemen oplevert wordt geadviseerd om leisteen tegels altijd met een voeg te leggen.

Eigenschappen leisteen tegels

Leisteen is een gesteente dat is ontstaan door het verstenen verschillende kleilagen. Hierdoor is leisteen sterk gelaagd.

Leisteen wordt dan ook in de groeve als grote schollen uit de rotsen gespleten. De splijtlaag van deze leisteen wordt ook wel “breukruw oppervlak” genoemd.

Leisteen bestaat dus uit verschillende lagen. Deze lagen kunnen in kleurtint verschillen, hierdoor komen er regelmatig kleurnuances voor in leisteen partijen. Dit wordt overigens niet gezien worden als een nadeel, maar als een mooie en speelse karaktereigenschap van deze prachtige natuursteen.

Wanneer een leisteen vloer met een breukruw oppervlak pas gelegd is, kan het zijn dat er tijdens het dweilen wat schilfers los komen. Eenmaal op de harde kern van de leisteen aangekomen, stopt dit. Hierna is leisteen zeer slijtvast.

Leisteen in het gebruik

In de grondstoffen van leisteen zit geen kalk. Hierdoor is leisteen zeer gemakkelijk in het onderhoud. Wanneer u de leisteen tegels regelmatig onderhoudt met een geschikte zachte zeep, heeft u eigenlijk geen omkijken naar deze natuursteen. Doordat leisteen niet kalkhoudend is, zijn leisteen tegels ook weinig gevoelig voor vlekken. Ook vetvlekken zakken door de leisteen en blijven doorgaans niet in het oppervlak zitten.

Behandelen van leisteen tegels

De juiste behandeling van uw leisteen tegels is afhankelijk van de afwerking van de steen en de ruimte waarin de leisteen tegels worden geplaatst. Hieronder vindt u de verschillende soorten behandelingen.

1. Impregneren

Noorse leisteen breukruw
Noorse leisteen geimpregneerd

Door uw leisteen tegels te impregneren creëert u een schild in de toplaag van de leisteen. Deze laag zorgt ervoor dat de tegels minder vocht opnemen. Hierdoor kan er ook minder vuil in de tegels trekken.

Met name in badkamers is dit de perfecte behandeling. Doordat de tegels minder vocht opnemen na deze behandeling, zijn de leisteen tegels ook minder gevoelig voor kalkaanslag.

Het impregneren van leisteen tegels kan op 2 manieren.

* Kleurloos “S234 Vlekstop”

Deze impregneer heeft weinig tot geen invloed op de kleur van de steen. Het doel van deze impregneer is enkel om een beschermlaag te vormen tegen vuil- en vochtopname.

* Kleurverdiepende Impregneer “S242”

Deze impregneer biedt dezelfde bescherming als de “Vlekstop”, maar werkt daarnaast ook als een kleurverdieper. Hierdoor worden de tegels donkerder en krijgen de kleurnuances in de leisteen meer karakter.

2. Zeep met lijnolie

Een andere en gemakkelijke manier om uw leisteen tegels te behandelen is met Boenzeep. Deze zeep bevat lijnolie. Deze lijnolie trekt in de toplaag van de tegels en zorgt voor minder vuilopname. Daarnaast werkt de boenzeep ook licht kleurverdiepend. Zeker bij normaal gebruik in bijvoorbeeld de woonkamer is dit een prima behandeling.

Uiteraard kunt u ons altijd om advies vragen wanneer u twijfelt over de juiste behandeling voor uw situatie.

Wij staan voor u klaar!

U kunt de onderhoudsproducten altijd bestellen via onze webwinkel onderhoudshop.nl.

Leisteen tegels Onderhoud

Leisteen tegels zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Dit wil echter niet zeggen dat u geen onderhoud heeft aan deze prachtige natuursteen.

Het reinigen van een leisteen vloer

Wanneer de leisteen tegels pas gelegd zijn, kan het zijn dat er nog wat cementsluier op de tegels zit. Deze kunt u eerst proberen te verwijderen met schoon warm water. Maar mocht dit niet lukken dan kunt u hiervoor “R155 grondreiniger” van Moeller gebruiken. Deze grondreiniger is speciaal ontwikkeld om grondig te reinigen zonder uw natuursteen aan te tasten.

Normaal onderhoud

Wanneer u uw nieuwe leisteen tegels goed wilt onderhouden kunt u dit het beste doen met een geschikte zachte zeep. Kies hiervoor bij voorkeur de P324 van Moeller. Deze zeep is speciaal gemaakt voor wekelijks gebruik.

Naast deze zeep kunt u ook maandelijks “Boenzeep” gebruiken. In deze zeep zit lijnolie die de toplaag van de steen voedt. Hierdoor worden de tegels minder bevattelijk voor vuil en vocht.

Indien u op zoek bent naar een van deze onderhoudsproducten, dan kunt u dit bestellen via onderhoudshop.nl