Leisteen Tegels Buiten Leggen

Het leggen van leisteen tegels kan natuurlijk op verschillende manieren. De juiste wijze van verwerken hangt dan ook af van de situatie waar de stenen komen te liggen.

Wanneer de tegels verwerkt kunnen worden op een betonplaat, is dit natuurlijk de ideale situatie. In dit geval kunt u de juiste legwijze vinden op onze speciale advies pagina “Verwerken of leggen van leisteen tegels”.

Gaat u buiten aan de slag op grond of zand? Lees dan hieronder ons handige legadvies.

1. Afhankelijk van de grootte van uw toekomstige leisteen terras dient u het terras uit te graven op een diepte van 15 tot 20cm.

2. Vul het terras af met zo’n 10cm puin of grind en stamp dit geheel goed aan. Grote terrassen kunt u het beste aantrillen.

3. Vul de rest van het terras aan met schoon brekerszand. Wanneer u uw terras wilt stabiliseren kunt u hier trasscement aan toevoegen in een verhouding van 1:7.

4. Strijk uw terras af met een waterpas en houd er rekening mee dat een terras 1cm per meter af moet lopen. Dit is om te voorkomen dat er water op uw terras blijft staan na een regenbui.

5. Leg de leisteen tegels op het zand en klop deze na met een rubberen hamer tot ze stabiel in het (gestabiliseerde) zand liggen.

Het voegen van uw leisteen terras

Wanneer uw terras voldoende stabiliteit heeft, kunt u het terras afvoegen met een waterdoorlatende voegmortel. Deze voegmortel kenmerkt zich door het afvoeren van water zonder gevoelig te zijn voor onkruid.

1. Spuit het terras overvloedig nat en giet vervolgens de voegmortel over het terras.

2. Veeg met een bezem de voegmortel in de voegen en blijf het terras ondertussen bewateren.

3. Als de voegen mooi vol zitten veegt u het restant van de voegmortel van het terras met een zachte bezem.

4. Spuit het terras nog een keer goed schoon en laat het geheel daarna een dag rusten.

Bent u niet zeker van de stabiliteit van uw terras, veeg dan de voegen vol met zilverzand.