Over leisteen tegels

Leisteen wordt op verschillende plekken in de wereld gewonnen. De bekendste plekken zijn Brazilië, India en Noorwegen. Op deze plekken wordt de leisteen als grote schollen uit de groeves gespleten. Daarna worden deze schollen verwerkt tot tegels. Deze tegels worden vervolgens weer op verschillende manieren afgewerkt.

Leisteen tegels binnen

leisteen binnen
Eén van onze mooie Leisteen binnenvloeren

Wanneer de leisteen tegels voor binnen bestemd zijn, worden de tegels in de fabriek gekalibreerd. Hierdoor wordt de dikte van de leisteen beperkt, waardoor ze gemakkelijker te verwerken zijn.

Dit is vooral handig omdat er tijdens het maken van binnenvloeren tijdens de bouw vaak geen ruimte gelaten wordt voor vloeren met een dikte van bijv. 3 cm.

 

Leisteen tegels buiten

leisteen buiten
Één van onze mooie Leisteen terrastegels

Wanneer u leisteen tegels voor buiten koopt, dan dienen deze tegels dikker te zijn dan leisteen tegels voor binnen. Dit komt omdat de tegels dan minder kwetsbaar zijn voor vorst en breuk.

 

 

 

De leisteen tegels kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Niet al deze afwerking zijn voor binnen en buiten te verkrijgen.

 

1. Breukruw

Wanneer u leisteen tegels koopt met een breukruw oppervlak, betekent dit dat de toplaag van de tegel bestaat uit de oorspronkelijke splijtlaag van de tegel. De leisteen tegels behouden hierdoor hun prachtige vorm zoals die door miljoenen jaren heen ontstaan is.

2. Gezoet

Wanneer u leisteen tegels koopt die gezoet zijn, wil dit zeggen dat de tegels mooi glad geschuurd zijn tot er een eiglans ontstaat. Vaak worden de tegels door deze behandeling ook wat donkerder van kleur.

3. Satinato

Wanneer leisteen tegels een “Satinato” afwerking hebben, wil dit zeggen dat de tegels eerst gezandstraald en vervolgens geborsteld zijn. De tegels krijgen dan een mooi robuust karakter en ze worden ook gemakkelijker in het onderhoud.

4. Anticato

Leisteen tegels met een “Anticato” afwerking hebben een verouderde uitstraling. Dit komt omdat deze tegels eerst “Soft Finish” getrommeld worden. Daarna worden ze handmatig gezoet. Door deze afwerking krijgen de leisteen tegels enorm veel karakter en een authentieke look.

5. Leather Finish

“Leather Finish” is een machinale afwerking waarbij de leisteen tegels geborsteld worden. Daardoor komt de structuur van de leisteen mooi boven in de toplaag te liggen. Naast mooi zijn de leisteen tegels na deze behandeling bijzonder onderhoudsvriendelijk.

Natuurlijk hebben al deze afwerkingen hun eigen uitstraling. Kijk daarom gerust eens in ons assortiment om alle stenen te bekijken.