Verwerken of leggen van Noorse Leisteen

Wanneer u Noorse leisteen gaat leggen / verwerken is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Hieronder vindt u een stappenplan dat u hierbij kan helpen.

Ons Advies

Wanneer u tegels heeft gekocht bij Noorseleisteen.nl (Van den Heuvel & van Duuren), raden wij u aan om deze tegels na levering direct binnen te zetten. Op deze manier kunnen de tegels acclimatiseren, waardoor de verwerkingskwaliteit aanzienlijk beter wordt.

Lukt het niet de tegels binnen te zetten, dek dan de Noorse leisteen goed af met bijvoorbeeld zeilen, zodat de tegels goed beschermd blijven tegen bouwvuil, regen, wind en vorst.

Noorse leisteen leggen

Wij hoeven u niet te vertellen dat Noorse leisteen een kostbare natuursteen is. Daarom is ons advies dan ook altijd om deze tegels door één van onze specialisten te laten verwerken. Kiest u er echter toch voor om dit zelf te doen, of om de tegels te laten verwerken door een andere tegelzetter, let dan op de volgende punten.

Uitgaande van een schone cementdekvloer, dient de vloer te worden behandeld met een primer. Deze primer zorgt voor een betere hechting van de lijm naar de ondervloer.

Omdat de tegels ca. 1 cm dik zijn is “verlijming” de beste verwerking. Dit dient te geschieden in een lijm die in het bijzonder geschikt is voor deze steen. Deze lijm dient ook een snelle hechting en droging te hebben, omdat er anders mogelijk tegels los kunnen komen te liggen.

LET OP! Onze Noorse leisteen wordt ca. 1cm dik gekalibreerd. Dit wil zeggen dat er nog steeds kleine dikte verschillen in de stenen voorkomen. De gekozen tegelzetter dient deze verschillen op te vangen in de lijmlaag.

Het Voegen van Noorse leisteen

Bij het voegen van Noorse leisteen zijn er een paar belangrijke eigenschappen van de steen waar u rekening mee dient te houden.

Voeg volgens de volgende stappen om problemen te voorkomen

  1. Gebruik geen te natte voegmortel. Noorse leisteen mag namelijk niet te nat gevoegd worden. Te veel vocht kan zorgen voor tijdelijke vervorming van de steen, waardoor de voeg na het drogen van de vloer los kan komen.
  2. Het schoonmaken van de vloer dient te gebeuren met een halfnatte spons die regelmatig schoon gemaakt wordt in schoon water. Maak de vloer goed schoon zonder de voegen uit te spoelen, zodat er niet te veel cementsluier blijft zitten. Dit scheelt later een hoop werk.
  3. Laat de vloer na het voegen voldoende ademen. Zo kan de vloer goed, snel en regelmatig drogen. Op deze manier drogen de voegen mooi egaal op en verkleint u de kans op vochtuitslag in de stenen.