Over Bourgondische Dallen

Bourgondische Dallen zijn kalk (zand) steen tegels die zeer geliefd zijn in de wereld van de oude bouwmaterialen. Het is zelfs zo dat er oude Bourgondische Dallen uit oude huizen / gebouwen worden gehaald, om vervolgens opnieuw te verkopen en te verwerken. Deze vloeren zijn vaak al vele jaren in gebruik geweest en hebben daardoor een zeer doorleefd karakter.

Bourgondische Dallen vinden hun oorsprong in Frankrijk. Deze tegels zijn van daar overgewaaid naar Nederland onder de oorspronkelijke naam “Bourgondische Dalles”. Dat is inmiddels verbasterd naar “Bourgondische Dallen”.

Nieuwe Bourgondische Dallen

Doordat deze vloeren zeldzaam zijn geworden en de kwaliteitseisen van de mensen omhoog zijn gegaan, is er door de jaren hard gewerkt aan het vervaardigen van nieuwe Bourgondische Dallen. Deze Bourgondische Dallen moesten natuurlijk minstens even mooi verouderd worden en daarnaast qua onderhoud een stuk comfortabeler zijn. Bourgondischedalles.nl is er in geslaagd deze Bourgondische Dallen te vinden.

Onze Bourgondische Dallen
Kalksteen groeve in Africa
De Kalk (zand) steen groeve in Afrika waar we onze Dallen vandaan halen.

Onze Bourgondische Dallen worden vervaardigd uit de beste kalksteen die er te winnen is in een Afrikaanse groeve. Hier wordt deze kalksteen in grote blokken uit de bergen gezaagd. Vervolgens worden uit deze blokken tegels gezaagd die handmatig verouderd worden. Deze veroudering vindt plaats op de randen van de steen, dit heet”Soft Finish” veroudering. Op de toplaag van de steen vindt een andere manier van verouderen plaats.

De veroudering van de toplaag van de Bourgondische Dallen gebeurt in één van twee methodes.

1. Handmatig schuren

De reden waarom deze Bourgondische Dallen met de hand geschuurd worden, is omdat er door deze methode glooiingen ontstaan in de steen. Dit geeft onze Bourgondische Dallen een prachtig doorleefd karakter.

 

2. Boucharderen

Boucharderen wordt ook wel hameren genoemd. Door onze Bourgondische Dallen met een hamer (met kleine puntjes) handmatig te laten boucharderen ontstaat een prachtig antiek karakter. Hierdoor waant u zich op een vloer van 100 jaar oud.

 

Dikte verschillen

Het afwerken van deze Bourgondische Dallen gebeurt met veel zorg en energie. Tijdens deze procedure wordt er geen aandacht besteed aan het kalibreren van de steen. Dit komt omdat tijdens het kalibreren van de Bourgondische Dallen te veel breuk ontstaat. Dit zou alleen maar zorgen voor extra kosten. Die moeten wij dan weer doorberekenen aan onze klanten. Dat willen we natuurlijk niet. 🙂

Wanneer u een offerte aanvraagt bij Bourgondischedalles.nl heeft u altijd de optie, direct een offerte aan te vragen voor het verwerken van onze tegels. Deze offerte is uiteraard vrijblijvend, maar met onze specialisten bent u 100% zeker van een juiste verwerking. Onze tegelzetters werken al jaren met deze Bourgondische Dallen. Ze kennen dan ook alle valkuilen, zoals de dikte verschillen en de sterke zuiging van de steen tijdens het voegen.

Het impregneren van onze Bourgondische Dallen

Het impregneren van onze Bourgondische Dallen gebeurt in 2 lagen. De eerste laag zorgt voor een verharding van de toplaag, zodat de stenen minder kwetsbaar worden. Daarnaast heeft deze diepte impregneer een kleurverdiepende werking. Hierdoor worden de verouderingen van de Bourgondische Dallen extra mooi in beeld gebracht. De tweede laag bestaat uit een “was”. Dit is onze Dallenwas. Deze waslaag zorgt voor een mooie antieke eiglans en zorgt voor een gemakkelijker onderhoud van de vloer.