Verwerken of leggen van Mustang Tegels

Wanneer u Mustang tegels gaat leggen / verwerken is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Hieronder vindt u een stappenplan dat u hierbij kan helpen.

Verwerken of leggen van Mustang Leisteen tegels

Mustang is een erg gebruiksvriendelijke natuursteen, maar dit neemt niet weg dat er tijdens het leggen belangrijke stappen zijn die u moet nemen om een goed resultaat te halen.

Hieronder vindt u een handig stappenplan wat u kunt gebruiken als handleiding voor het op de juiste manier verwerken van Mustang leisteen.

Wat te doen na de levering

Wanneer uw Mustang leisteen tegels bezorgd zijn, raden wij u aan om de Mustang tegels direct binnen te zetten in de ruimte waar ze verwerkt moeten gaan worden. Op deze manier kunnen de tegels acclimatiseren. Wanneer de Mustang leisteen gewend is aan de temperatuur van de ruimte, bevordert dit de verwerkingseigenschappen.

Heeft u niet de mogelijkheid om de tegels direct binnen te zetten, dek dan de tegels goed af met waterdichte zeilen. Hierdoor blijven de tegels in ieder geval goed beschermd tegen bouwvuil, vocht en weersinvloeden.

Het leggen van Mustang leisteen tegels

Doordat Mustang leisteen tegels gekalibreerd worden op diktes van 1 á 1,5 cm, veranderen de specifieke eigenschappen van de steen. Hierdoor is het noodzakelijk de juiste lijm te gebruiken om problemen te voorkomen!

Wat gebeurt er wanneer u niet de juiste lijm gebruikt…

Wanneer het vocht uit de lijm in de onderzijde van de tegel trekt wil de tegel aan de onderzijde uitzetten. Hierdoor kan de Mustang leisteen gaan schotelen. Wanneer de tegel weer droogt, trekt de tegel vervolgens weer recht. Op dat moment is de lijm al droog en ligt de tegel dus niet goed vast.

Om alle problemen uit de weg te gaan dient u lijm te gebruiken die aan de volgende eigenschappen voldoet.

  • Snelle opbouw van de hechting
  • Snelle mechanische krachtopbouw (hechtkracht)
  • Gecontroleerde waterhuishouding tijdens en na het leggen
  • Lage alkaliteit, geringe inwerking op de achterzijde van de natuursteen
  • Beperking van de capillaire wateropname van de natuursteen tegels
  • Maximale kristallijne waterverbinding (water gebonden door cement)
  • Hoge flexibiliteit

Wanneer u de juiste lijm heeft gekozen en gaat leggen dient u als volgt te werk te gaan

  1. Maak de ondergrond goed schoon en stofvrij.
  2. Ontdoe de onderzijde van de Mustang leisteen tegels van losse schilfers, vuil en zaagstof en laat ze vervolgens acclimatiseren in de ruimte waar ze gelegd moeten worden.
  3. Wanneer u de tegels gaat verlijmen dient dit te gebeuren volgens de “butter – floating” methode. Dit houdt in dat er op de achterzijde van de Mustang tegel eerst een dunne laag lijm gezet wordt, voor hij in de rulle lijm gedrukt wordt die op de vloer liggen / staan. Controleer ook altijd of de tegels goed vol verlijmd liggen, dus zonder holle plekken.
Het voegen van Mustang leisteen tegels

Wanneer u de Mustang tegels gaat voegen dient u gebruik te maken van een voegsel wat weinig zuren bevat. Daarnaast dient deze voegmortel een redelijk snel drogende werking te hebben, zodat er niet te veel vocht in de tegels gaat zitten.

TIP! Iedere natuursteen heeft zijn eigen eigenschappen waar de tegelzetter mee om moet weten te gaan. Weet u niet zeker bent of u (of uw tegelzetter) uw Mustang leisteen op de juiste manieren kunt (kan) verwerken? Vraag dan tijdens uw offerteaanvraag ook een offerte aan voor het legwerk.

De offerte die u dan ontvangt komt van “van den Heuvel & Zn.” . Dit (familie) tegelzettersbedrijf bestaat van vader op zoon al meer dan 130 jaar en is gespecialiseerd in het verwerken van natuursteen. Ons advies is om altijd gebruik te maken van deze tegelzetters. Dan weet u zeker dat uw vloer er 100% top in ligt!

Neem bij twijfel geen risico’s… Kies voor de specialist.