Verwerken of leggen van Black Berry Natuursteen

Wanneer u BlackBerry natuursteen gaat leggen / verwerken is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Hieronder vindt u een stappenplan dat hierbij kan helpen.

Verwerken van Black Berry natuursteen(lei)steen

Black Berry natuursteen tegels zijn zeer gebruiksvriendelijke tegels, maar dit neemt niet weg dat deze natuursteen eigenschappen heeft die tijdens het legproces een zeer grote rol spelen.

Gebruik het stappenplan hieronder om problemen te voorkomen

Bent u niet zeker of u, of uw tegelzetter deze tegels op de juiste manier kunnen verwerken? Dan raden wij u aan om gebruik te maken van onze specialisten.

De levering

Wanneer de Black Berry tegels geleverd worden, raden wij u aan de tegels direct binnen te zetten in de ruimte waar ze gelegd moeten worden. Op deze manier kunnen de tegels acclimatiseren. Dit bevordert de verwerkingskwaliteit van de Black Berry natuursteen.

(LET OP! Zet de tegels altijd rechtop tegen de muur. Wanneer u te veel tegels plat op elkaar legt, zullen de onderste namelijk breken)

Wanneer u niet in de gelegenheid bent om de tegels direct binnen te zetten, dek de Black Berry natuursteen dan goed af met een dicht bouwzijl. Op deze manier blijven de tegels in ieder geval goed beschermd tegen bouwvuil, wind en regen.

Het leggen van de Black Berry natuursteen tegels

Doordat onze Black Berry leisteen gekalibreerd is, zijn ook de specifieke eigenschappen van de steen veranderd. Daarom is het noodzakelijk de juiste lijm met de juiste eigenschappen te gebruiken, om problemen als losliggende tegels te voorkomen.

Wat er gebeurt als u verkeerde lijm gebruikt?

Zodra een Blackberry tegel verlijmd is, trekt het vocht van de lijm in de onderzijde van de tegel. Hierdoor zet de onderzijde van de tegel uit. Door het uitzetten van de onderzijde gaat de Black Berry tegel schotelen. Wanneer de tegel droogt trekt de tegel ook weer terug. Omdat de lijm dan echter ook al droog is, ligt de tegel voor een groot deel los.

Om problemen te voorkomen, dient u een lijm te gebruiken met de volgende eigenschappen
  • Een snelle opbouw van hechting
  • Een mechanische krachtopbouw (hechtkracht)
  • De lijm dient te beschikken over een gecontroleerde waterhuishouding tijdens en na het leggen
  • Een lage alkaliteit (geringe inwerking op de achterzijde van de tegel)
  • Een beperking van de capillaire wateropname van de natuursteen tegels
  • Een maximale kristallijne waterverbinding (water gebonden door cement)
  • Ook dient de lijm te beschikken over een hoge flexibiliteit
Wanneer u de juiste lijm heeft gekozen, gaat u als volgt te werk
  1. Maak de ondergrond goed schoon en stofvrij.
  2. Ontdoe de Black Berry tegels aan de onderzijde van losse schilfers en zaagstof.
  3. Verlijm de Black Berry natuursteen altijd volgens de “butter-floating” methode. Dit houdt in dat zowel de onderzijde als de vloer ingelijmd worden. Controleer ook altijd of er geen holle plekken onder de tegel blijven zitten.
Het voegen van Black Berry natuursteen

Wanneer u Black Berry tegels gaat voegen is het belangrijk dat u een voegsel gebruikt dat weinig zuren bevat. Daarnaast dient de mortel een redelijk snelle droging te hebben, zodat er niet te veel vocht in de tegels trekt.