Natuursteen Buiten

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten natuursteen die buiten gebruikt worden. Toch is de ene natuursteen beter geschikt voor buiten dan de andere natuursteen. Een natuursteen die al sinds jaar en dag buiten gebruikt wordt is hardsteen. Hardsteen is mooi te bewerken en zijn structuur is ideaal voor buiten gebruik. Door de dichte structuur is deze natuursteen niet gevoelig voor aanslag of onkruid. En de steen is vorst bestendig.

Hardsteen heeft de eigenschap lichter van kleur te worden als het buiten gebruikt wordt. Dit geeft een mooi karakteristiek uiterlijk. Denk hierbij aan oude kerken en gebouwen. Overal zie je daar de hardsteen terug, die soms al 100 jaar geleden geplaatst is.

Doordat er tegenwoordig veel Hardsteen tuintegels uit China gebruikt worden, hoeft natuursteen buiten in de tuin of aan een woning niet duur meer te zijn. De eigenschappen van Chinees hardsteen zijn gelijk aan die van Belgisch hardsteen. En is dus een perfecte natuursteen voor buiten. Het verschil zit hem in wat fossielen, maar  vooral in de prijs.

Zoekt u een natuursteen voor buiten? Chinees Hardsteen is waarschijnlijk de beste koop qua prijs / kwaliteit verhouding.

Er zijn verschillende manieren om een hardsteen buiten af te werken. De meest gebruikte is gezoet. Dit is de meest authentieke afwerking voor hardsteen. Zoeten is een schuurproces dat met een fijne korrel de tegel dicht schuurt. Hierdoor is de natuursteen zeker buiten beter beschermd tegen vuil en bijvoorbeeld mos.

Het tegengaan van verkleuring bij het buitengebruik van natuursteen is tegenwoordig ook een veel besproken onderwerp. Toch is er niet een echte oplossing om dit “probleem” te voorkomen. Misschien moeten we dit ook wel niet willen 🙂 Kijk nog maar eens goed naar oude terrassen, grachtenpanden en kerken. Hoe ouder de natuursteen, hoe mooier hij wordt.